След век: Насекомите изчезват, без тях и човечество загива 19.02 | 20:00

Учените нямат рецепта за спасение

От iNews

Насекомите могат да изчезнат напълно от лицето на земята през следващия век. Учени от университетите в Сидни и Куинсланд, както и от Китайската академия за селскостопански науки в Пекин, са достигнали до това тревожно заключение, пишат световни агенции, цитирани от БЛИЦ.

Експертите са анализирали 73 научни труда относно намаляването на популацията на насекомите, публикувани през последните 30 години. Те стигат до изводите, че всяка година броят има намалява с 2,5%.

"Това е шокиращо. Едва след 10 години ще имаме една четвърт по-малко насекоми, след 50 години пък ще останат едва половината от това, което има по света към момента. След 100 години те ще изчезнат напълно”, коментират учените, провели проучването.

Те предвиждат катастрофална верижна реакция. "Когато насекомите изчезнат, животните, които се хранят с тях, ще умрат от глад – това са повечето видове влечуги, земноводни и птици. Растенията също ще умрат, защото няма да има вече кой да ги опрашва. Тревопасните животни пък се хранят с растения, а ако те изчезнат, това чака и тях. Всичко ще умре, ако насекомите изчезнат. Това важи и за хората, тъй като и ние няма да има какво да ядем", казват експертите.

Според учените броят на всички насекоми, включително дори на мухите, намалява. Пеперудите, молците пчелите и бръмбарите изчезват по-бързо от останалите видове. Експертите винят развиващото се земеделие. "Пестицидите и торовете просто съсипват насекомите”, смятат те.

За жалост, изследователите нямат рецепта за спасение.

Водещи

Най-четени