Смартфонът помага и ако се изгубим в Пирин 22.10 | 17:30

Не са нужни интернет и покритие за телефон, само GPS

От Ростислава Иванова

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) пусна безплатно мобилно приложение за ориентиране на туристите в Пирин. За него не е необходим нито достъп до интернет, нито обхват на телефона, съобщиха от пресцентъра на екоминистерството.

Продуктът е разработен по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Пирин" и резерват "Тисата", осъществен с финансова помощ от ЕС.

Приложението показва на хората в планината къде се намират и какво е разстоянието до най-близките заслони, хижи и природни забележителности. Единственото условие за инсталирането му е потребителите да разполагат със смартфон, оборудван с GPS.

Приложението е 113 мегабайта, което означава, че при липса на достатъчно памет в телефона, може да се зареди във външната памет на мобилния апарат. Достъпно е както за Android, така и за iOS.

Информацията е в четири секции, уточняват от МОСВ. В първата - "Откъде да минем", се изброяват маршрутите при движение пеша, с кола или колело. Така например, ако пътувате с автомобил и се окаже, че в защитената територия има само един такъв маршрут - от Банско до хижа Вихрен, пътят е 29 км и отнема 30 минути. За велосипедистите пък са разработени 3 маршрута, като за всеки е разработена подробна карта на терена.

Втората секция дава информация за всяка една от осемте хижи в парк "Пирин" – къде се намират, имат ли ток, какви стаи предлагат, както и телефоните за връзка. Има данни за четирите заслона в планината и за единственият къмпинг - "Бъндерица".

Третият прозорец - "Важно е да знаем", дава полезни съвети къде да си оставим колата, какво да правим, ако сме в беда и как да се движим безопасно в планината.

Не по-малко любопитен е четвъртият раздел – "Какво да видим". В него са представени над 20 исторически забележителности - параклиси, църкви, крепости и антични селища.

Обърнато е и специално внимание на богатата природа и фауна в Пирин.

Само с едно кликване върху прозореца "Какво опазваме" пък ще намерите снимки и кратки статии за алпийската незабравка, алпийския звездец, българска тинтява, еделвайса, дивата коза, златката, глухара, кафявата мечка, скалния орел и други защитени видове, някои от които са включени в Червената книга на България.

Има данни и за двата резервата на територията на Националния парк – "Баюви дупки Джинджирица" и "Юлен". Не по-малко интересна е галерията със снимки на маршрути, хижи и различни природни красоти.

В момента авторите на приложението работят по нова подобрена версия, която ще разшири обема на информацията за Национален парк "Пирин".

Водещи

Най-четени