София става зелена – паркинги стават паркове 18.09 | 14:43

Столицата ще се раззелени за 1 ден с в PARK(ing) Day

От Гергана Златкова

Глобалната инициатива PARK(ing) Day отново ще се случи в София този петък, 20 септември, организирана от фондация Credo Bonum.

В третото издание на зеления проект ще се включат множество културни организации, Столична община, чуждестранни посолства, университети, медии и частни бизнеси. Броят на временно преобразените публични пространства, които ще могат да бъдат видени само в рамките на деня, ще надхвърли 28 места в различни части на столицата.

Паркингът на Credo Bonum ще работи отново като информационен център, откъдето ще може да разберете повече за всички участници, както и да участвате в игра за спечелване на вкусни и здравословни награди като сироп от рози от биопроизводители.

Всеки желаещ ще може да изпробва алтернативни методи за придвижване в града като скейтборд, ролери или метла.

Отново алтернативно придвижване, но този път с електрически автомобил, ще предложат двата PARK(ing)-а на Renault на улиците "Дякон Игнатий" и "Съборна".

От Нов български университет, които редовно се включват в инициативата, ще се разположат удобно на паркинга на Институт Сервантес на ул. "Света София" 3, където студентите от специалност фотография ще снимат всички желаещи, а техните колеги от анимация ще скицират снимките със специална програма.

Европейският парламент и Европейската комисия в България ще озеленят няколко паркинга около тяхната нова сграда на ул. "Георги С. Раковски" 124.

От 10:30 Европейският парламент ще представи и интересни подробности около информационната кампания за повишаване на осведомеността за предстоящите европейски избори през 2014 г., а след това гостите ще бъдат поканени на кафе в зоната за отдих пред сградата.

Малки и големи са поканени да посетят PARK(ing) библиотеката пред Полския институт на ул. "Веслец" 12, като и там ще се раздават много награди като интересни книги и пътеводители, свързани с полската култура и туризъм.

Посолството на Дания ще ни изненада с малка датска градина със състезание по оцветяване за деца и ще почерпи всички с датски маслени бисквитки. Още една библиотека, само че на издателство "Ентусиаст", ще изникне пред Телефонната палата на ул. "Гурко".

Фотоволтаичен паркинг с велокино на БФА ще има в района около Паметника на Съветската армия. Един от по-отдалечените, но доста интересни паркинги, ще бъде този на бизнес комплекса Sofia Airport Center на бул. "Христофор Колумб" 64, като разходката дотам си заслужава дори само за да прекарате известно време в прекрасната градина и езерото в комплекса.

PARK(ing) Day е част от Европейската седмица на мобилността, в която София участва между 16 и 22 септември, и е подкрепен от Асоциация за развитие на София, Столичната община и Центъра за градска мобилност. Събитието е също така в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Водещи

Най-четени