Софиянци дишат най-мръсния въздух в ЕС 08.10 | 09:59

В цяла България той е опасен за хората, сочат данни на Световната здравна организация

От iNews.bg

Жителите на София дишат най-мръсния въздух в Евросъюза. Това показват данните на Европейската асоциация по околна среда. В същото време положението в почти цяла България не е по-добро. Средните нива на замърсяване на въздуха у нас са толкова високи, че на практика той е опасен за здравето на хората. Данните са на Световната здравна организация. Това разказва пред БНР Деница Иванова от Асоциация "Диабет тип 2".

Между 14 и 18 хил. души умират в България поради лошото качество на въздуха у нас. А 13% от замърсеността му се дължи на автомобилите, като сред вредните емисии на първо място са фините прахови частици, казва още тя. Тодор Тодоров от "Коалиция за климата в България" допълва, че вредните емисии от битовото отопление и старите коли в страната замърсяват въздуха и се отразяват върху дихателната, сърдечно-съдовата, репродуктивната и нервната система на българите.

От думите му става ясно още, че през студения сезон, когато печките на нафта и твърди горива се използват много активно, нивата на замърсяване на въздуха у нас задължително надхвърлят допустимите норми. В същото време фините прахови частици непрекъснато се изхвърлят от дизеловите автомобили, а те са изключително опасни за здравето.

Заради всичко изброено Асоциация "Диабет тип 2" и "Коалиция за климата в България" вече подготвят промени в Наредбата за замърсяване на въздуха. Идеята е с измененията на нормативната уредба в нея да бъдат заложени ясни критерии както за опазването на чистотата на въздуха в България, така и как нивата на вредните емисии да се контролират.

Водещи

Най-четени