Спасиха от гибел невръстно царско орле 28.06 | 15:15

Бедстващото орле се намира под грижите на "Зелени Балкани"

От Андриян Георгиев

Безпомощно царско орле бе прието вчера от "Зелени Балкани" в Спасителния център на организацията с признаци на обща отпадналост и силен стрес, съобщават от природозащитната организация.

Младият царски орел (Aquila heliaca), на приблизителна възраст около 55 дена, бе открит от служители на Държавно горско стопанство (ДГС) - Клисура в района на гнездото, в което се е излюпил. 

Само няколко седмици преди да се развие напълно и придобие умения да лети, орлето вероятно е станало жертва на бурите, които се вихрят през последните няколко дни в България. Силните ветрове в района са отнесли неопитното орле и са го лишили от сигурността на гнездото и родителските грижи. 

Бедстващото орле е своевременно транспортирано от горските служители и предадено на "Зелени Балкани".

Оттам са реагирали светкавично и в полеви условия са оказали общоукрепваща терапия на редкия вид орел, преди той да бъде транспортиран и настанен в Спасителния център на организацията. Там орлето е прегледано обстойно и според цялостното му общо състояние и кондиция, експертите ще преценят бъдещите възможности за младия царски орел.

Възрастните царски орли, в чието гнездо се е излюпило орлето, са единствената двойка, която се размножава в района на Средна гора. Това определя изключителната важност за оцеляването на птиците от тази изолирана двойка, предвид факта, че основната част от популацията на величествените птици е разположена в Югоизточна България. 

Водещи

Най-четени