Спира производството на соларни панели в Силистра 18.06 | 13:22

"Соларпро" вече е започнала да освобождава служители

От Ралица Стоянова

Фирмата за производство на соларни панели "Соларпро" в Силистра спира производство до няколко месеца. Предприятиято започва масови съкращения. Общо 156 души ще бъдат освободени, като към текущия момент в бюрото по труда са се регистрирали 30 вече бивши служители.

Дружеството е посочило, че работи в посока на преструктуриране на дейността и поради това спира производствения си процес. Важен фактор за това е и ниската изкупна цена за електричеството от соларни инсталации, която е била фиксирана от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Отделна причина е и свиването на пазара за фотоволтаични елементи, информира "България он ер".

С между 45 и 51% - в зависимост от инсталираната мощност, ще поевтинее произведената от слънце енергия, обявиха от ДКЕВР в началото на месеца.

Предприятието беше открито през 2009 година. То беше представено като единствената компания за производство на фотоволтаични панели в България, като заводът в Силистра бе с най-големите мащаби на територията на Балканите. Инвестициите в "Соларпро" възлизаха на десетки милиони лева.

Днес пък официално започна търговията с акциите на варненската компания за соларни панели "Интерсолар"  на Българската фондова борса (БФБ - София). Това е първата соларна компания, листната на българската борса.

Водещи

Най-четени