Старите дървета гиганти изчезват 07.12 | 15:40

В опасност са австралийските оскруши, боровете в САЩ, секвоите в Калифорния и боабабите в Танзания

От Диана Цветкова

Застрашително намаляват най-старите дървета гиганти на планетата – най-големите живи организми, които са дом на голям брой птици и богато биоразнообразие.

За тази тревожна тенденция предупреждава изследване на австралийски и американски учени, публикувано в списание Science, съобщава БТА.

Навсякъде по света големите дървета са заплашени от изчезване – с тревожни темпове изчезват дървета на възраст между 100 и 300 години по всички географски ширини на Европа, Северна Америка, Азия, Африка, Южна Америка и в Австралия.

Сред най-застрашените видове са австралийските оскруши, боровете в САЩ, секвоите в Калифорния и баобабите в Танзания.

"Досущ като големите животни, като слоновете, тигрите и китовете, чиято популяция рязко спада, и дърветата гиганти са подложени на същия риск", посочи ръководителят на програмата Дейвид Линдемайер от Австралийския национален университет.

Заплахата над тези дървета се обуславя от три фактора – глобалното затопляне, сечта и нарастващата потребност от обработваеми земи.

Големите дървета са мястото за гнездене и на обитание на близо 30 на сто от птиците и животните на нашата екосистема, припомня агенцията.

Водещи

Най-четени