Столичната община иска кабинетът да се включи в проекта за нова инсталация за RDF 11.11 | 17:39

Изграждането трябва да започне с новия програмен период

От Филипа Тодева

Столичната община очаква правителството да включи проекта за изграждането на нова инсталация за изгаряне на модифицирано твърдо гориво (RDF) в новия програмен период (2014–2020 г.), предаде БТА. Искането е отправено от зам.-кмета Мария Бояджийска, която обясни, че се уточнява коя от оперативните програми е най-подходяща.

Бояджийска посочи, че Столичната община изпълнява един от най-големите проекти по ОП "Околна среда" и един от най-големите в Европа за управление на отпадъци. Подготовката му е било едно от условията, за да се одобри финансирането на проекта за инсталацията за RDF. Затова и се надяваме проектът да бъде финансиран по фондовете на ЕС. Дотогава трябва да се подготвят всички необходими документи, каза Бояджийска.

Целта е да бъде изградена една съвременна система от съоръжения за третиране на всички видове битови отпадъци, отбеляза зам.-кметът.

До момента в рамките на проекта, финансиран по ОП "Околна среда", са изпълнени депото за неопасни отпадъци, пречиствателната станция, две инсталации за преработка на биоразградими "зелени" отпадъци, пред завършване е и първата част от системата за съоръжения.

Общата стойност на проекта е 345 млн. лева, от които 290 млн. лв. са европейските фондове и националният бюджет. Вторият етап, който предстои, е самото изграждане на инсталацията. По предварителни изчисления общата стойност на проекта ще бъде приблизително 130 млн. евро.

Водещи

Най-четени