Стопани на земи от 102 защитени зони ще получават компенсации 29.03 | 15:34

Общо защитените зони за опазване на птиците са 114, но за 12 все още няма издадени заповеди за обявяване

От Миглена Иванова

Стопаните на земеделски земи, намиращи се в 102 обявени със заповед на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) защитени зони за опазване на птиците, ще могат да кандидатстват за компенсации по мярка 213 от Програмата за развитие на селските райони - "Плащания по Натура 2000".

Това стана ясно на медиен семинар, на който експерти от Държавен фонд "Земеделие", Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и природозащитната организация WWF разясняваха как се кандидатства по мярката.

Общо защитените зони за опазване на птиците са 114, но за 12 от тях все още няма издадени заповеди за обявяване. Бави се и издаването на заповедите по директивата за хабитатите – т. е. обявяването на 228 защитени зони за опазване на местообитанията.

Очаква се тези заповеди на еко министерството да бъдат издадени до края на годината, което означава, че стопаните на парцели, попадащи в защитените зони, ще могат да кандидатстват за компенсаторни плащания по мярка 213 догодина.

Без значение обаче дали земеделските стопани ще се възползват от подпомагане по мярката, или не, те са длъжни да спазват ограниченията и забраните, валидни за защитените територии от европейската еко мрежа.

Земеделците могат да се запознаят с тях в съответните служби по земеделие по места.

Проверки ще правят и от Държавен фонд "Земеделие", и от Регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ). При установени нарушения инспекторите ще налагат санкции. Размерът им е според площта, върху която не са спазени забраните, поясни Александър Атанасов от МЗХ.

Повече информация за изискванията за кандидатстване и за забраните, валидни за земеделските земи в защитените зони

Водещи

Най-четени