Странен живот се крие под ледовете на Антарктида 11.09 | 10:36

Учени открили ДНК на бактерии, чиято възраст е около 100 000 г.

От Антония Михайлова

Изследователи изучили микроорганизми от дъното на езеро Hodgson, което се намира на няколко метра под ледовете в Западна Антарктида. Според специалистите от Британската антарктическа служба, под дебелия слой лед са открити около 20 вида микроби.

В хода на работата си учените пробили в леда дупка и стигнали до дъното на езерото, чиято дълбочина е около 93 метра. Оттам те взели проби. Сега Hodgson се намира под относително тънък лед – дебелината на покривката е 3-4 метра, но преди хиляди години езерото е било покрито от 500-метров мраз.

"Това е първият случай, когато са изучени образци, взети от подледно езеро", цитира NBC News проф. Дейвид Пиърс от университета в Нортъмбрия. Според него в биоматериалите те открили ДНК на бактерии, чиято възраст е около 100 000 години.

Общо в пробите от дъното на езерото са открити около 20 вида микроби, сред които екстремофили – микроорганизми, способни да живеят и да се размножават в екстремни условия, например при много ниски температури.

Изследователите открили също така фосилизирани фрагменти на различни типове бактерии, които, както се смята, са еволюирали и с течение на времето са се приспособили към условията на Антарктида.

Изучаването на това как микроорганизмите и другите форми на живот се държат при екстремно ниски температури, под дебел слой лед в ограничена на хранителни вещества среда, трябва да помогне в разбирането на произхода на живот на Земята. Резултатите също така ще може да хвърлят светлина на възможността за съществуване на живот на други планети, включително на спътника на Юпитер – Европа.

През март тази година руски учени представиха резултати от анализ на проби, получени при пробиване в антарктическото езеро Восток. Резултатите показали, че в абсолютно стерилното езеро съществуват неизвестни досега бактерии.

"Ние наричаме този живот неидентифициран и некласифициран. Не успяхме да го припишем към някой от известните подвидове бактерии", разказва Сергей Булат от лабораторията по генетика на еукариотите в Петербургския институт по ядрена физика.

Езерото Восток е най-голямото подледно езеро в Антарктида, разположено в района на едноименната полярна станция. Площта му е около 15 000 кв. м, а дълбочината – около 1000-200 метра.

В началото на февруари миналата година учените от 57-а руска антарктическа експедиция за първи път успяха да проникнат под дебелия лед. В руската Академия на науките важността на това събитие била сравнена с кацането на Марс.

Тъй като езерото Восток в последните 20 млн. години не е имало контакт с околната биосфера, се смята, че в него може да има организми, избрали друг път на еволюция.

Най-четени