Стрелба съпътствала преброяването на птиците в Дуранкулашкото езеро 12.01 | 14:39

От това се оплакаха от БДЗП

От Диана Цветкова

Ловни гърмежи съпровождаха преброяването на зимуващите водолюбиви птици днес в района на Дуранкулашкото езеро. Това съобщи говорителят на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) Марина Георгиева пред БТА.

Екипите, участващи в 23-тото среднозимно преброяване на зимуващите в езерото птици, са били неприятно изненадани от ловците от дружинката в Дуранкулак, начело с кмета на селото Зюмбил Медаров.

"Ловците бяха заели позиции до бреговете, много по-близо от разрешеното разстояние, и стреляха в мъглата, без да могат да различават прелитащите птици", каза тя.

По думите на Георгиева дружинката не само не се е съобразила с наблюдаващите екипи, но дори изглеждало сякаш членовете ѝ стрелят напук. Соред нея така те демонстрирали несъгласието си с предложеното от екоминистерството ограничение за лова през януари в някои райони на Шабленското и Дуранкулашкото езеро.

Марина Георгиева припомни, че вчера (11 януари) на обсъждане в община Шабла това предложение е срещнало отпор от местните заинтересувани органи, без да отчитат, че езерата са не само тяхно, но и национално и европейско богатство.

Водещи

Най-четени