Строежът на лифта в парк "Пирин" е извън обхвата на концесията 15.05 | 12:16

Откриха противоречие между площта по договора и устройствения план на зоната

От Елена Кирилова

Решение на министъра на околната среда и водите за навлизане в защитените зони на национален парк "Пирин" е отменено от петчленен състав на Върховния административен съд, съобщават от съда.

Констатирано е, че има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона.

Съдебният спор се води по повод строителството нов ски лифт в местността Платото. Мястото е в рамките на Национален парк "Пирин". Целта е да се преценява необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда.

Спорът се води по искане на Асоциацията на парковете в България. Ответници са "Юлен" АД и министърът на околната среда и водите.

Решението на ВАС е окончателно. То определя как ще се тълкува договорът за концесия, както и инвестиционните предложения на фирмата концесионер за целия срок на договора, който изтича през 2031 г.

Съдът реши, че изграждането на лифтовото съоръжение не представлява дейност по реконструкция, ремонт или поддържане без промяна на застроената площ.

Според ВАС има ясно противоречие между инвестиционното предложение и режима, по който се опазва защитената територия. Това показва, че има недопустимост на реализацията. В противен случай са щели да бъдат изсечени и застроени над 1000 хектара вековни гори, намиращи се в парка.

Лифтът е изграден през 2011 г. Той е разрешен от Министерството на околната среда и водите и е изграден от концесионера "Юлен" АД. Съдебната експертиза сочи, че строежът е извън обхвата на концесията и извън ски зоната за съоръжения.

Засегнати са зони III и IV на парка. Забраната цели невъзможност за строителство и спиране на разширяването на ски пистите и съоръженията.

Водещи

Най-четени