Студено време – много повече гъски 02.02 | 17:28

Числеността на гъските е близо 10 пъти по-висока от преди две седмици

От Андриян Георгиев

На 29 януари се проведе поредният мониторинг на зимуващите гъски в Крайморска Добруджа, съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

Служители и доброволци на БДЗП, разделени на няколко екипа, са посетили Дуранкулашкото езеро, Шабленския езерен комплекс и черноморското крайбрежие на юг до нос Калиакра.

Въпреки много студеното време, мониторингът се е извършил по план и в ранните сутрешни часове излетелите от местата за нощуване гъски са били преброени синхронизирано от 8 наблюдателни точки.

Наблюдавани са общо 46 201 гъски. Числеността на гъските е близо десет пъти по-висока от тази, установена на предишния мониторинг преди две седмици (4839 гъски).

Разпределението на видовете е съответно 34 208 големи белочели гъски, 11 987 червеногуши гъски и 6 сиви гъски.

Важно е да се отбележи, че числеността на червеногушите гъски за последните 2 седмици се е увеличила близо 20 пъти. Основната причина за значителното увеличение на гъските в района е застудяването на времето, както у нас, така и в цяла Източна Европа. Това е принудило голяма част от гъските, намиращи се до този момент северно от страната, да мигрират на юг, достигайки трационни свои зимовища.

В последните дни увеличение на числеността на гъските е регистрирано не само в Крайморска Добруджа, но и в Бургаските влажни зони, яз. "Овчарица" и други водоеми в страната. Основната част от гъските по време на мониторинга са нощували в Езерецко и Шабленско езеро – 25 731 гъски. Наблюдавана е и ясна локализация на самите нощувки и разпределение на видовете в тях – в Езерецко езеро са нощували предимно големи белочели гъски, а в Шабленско езеро големи белочели и почти всички червеногуши гъски. В езерния комплекс са прекарали нощта близо половината от всички големи белочели гъски, отчетени при мониторинга, както и 73 % от червеногушите гъски.

На Дуранкулашко езеро, където на всички мониторинги до този момент е имало най-много гъски, на текущия са били отчетени по-малко (5 088 големи белочели, 892 червеногуши). Част от зимуващите гъски (включително и червеногуши) са нощували и в морето, като най-много птици от точките, разположени по морското крайбрежие, са видени на тази в района на село Камен бряг.

Други интересни видове при мониторинга са били тундров лебед, голяма черноглава чайка, малък нирец, червеноклюна потапница, както и големи струпвания в морето на чайки буревестници.

Водещи

Най-четени