Три четвърти от българите са за кастрация на бездомните животни 04.04 | 15:49

Близо 6% подкрепят евтаназията

От Филипа Тодева

Три четвърти от българите са за хуманно решаване на проблема с безстопанствените животни. Това съобщиха Фондация "4 лапи", като се позовават на проучване на MBMD.

На въпрос: "Кой вариант за решаване на проблема с безстопанствените кучета е по-ефективен?", 38.9 % от запитаните посочват кастриране, ваксиниране, обезпаразитяване и връщане на кучетата по местата, където са били заловени (с изключение на доказано агресивните и нелечимо болните), а 37.4 – настаняване в общински приюти.

Залавянето и умъртвяването след определен период се подкрепя от 9.4 % от анкетираните, а най-радикалните мерки, като умъртвяване на място чрез отравяне или ловни хайки, намира поддръжка сред 5.8 %. Според 2.5 % решението е различно от изброените методи, а 6.1 % са отказали да отговорят.

По отношение на това кой е виновен за наличието на скитащи животни по улиците, 56.6 % от анкетираните посочват безотговорните собственици, които изоставят домашните си любимци, а 25.9 % считат, че вината е на общините, защото нямат последователна и адекватна политика по въпроса.

Според 9.1 % правителството е отговорно, защото не подпомага местните власти, а 4.1 % обвиняват неправителствените организации.

Според "Четири лапи”, дългогодишното бездействие от страна на местната власт по въпроса със скитащите животни често води до саморазправа с тях. Най-разпространената практика е да се разхвърлят отровни примамки, които са особено опасни и за хората. От фондацията напомнят, че при подобен случай в края на миналия месец в гр. Гоце Делчев беше отровена и жена.

От "Четири лапи" констатират, че за съжаление, не е известен случай, при който да има наказан за изоставяне на куче или котка на улицата. Не се санкционират и кметовете за това, че за 5 години не са предприели нужното, за да няма улични животни в техните общини.

Водещи

Най-четени