Уволниха шефа на Агенцията по горите 07.01 | 15:02

НАП пък започва проверки на всички лица, свързани с продажбата на парцела в Несебър

От Ивелина Георгиева

"След съгласуване с премиера ще бъде освободен директорът на агенцията по горите Бисер Дачев, заради това, че в агенцията са получавани сигнали за спорните територии в Несебър и няма реакция за тях", каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след среща между еколози, премиера Бойко Борисов и представители на кабинета.

Освобождаването на Бисер Дачев е със заповед на министъра и е без предизвестие.

Уволнението на Дачев е на база преглед и оценка на цялата дейност на агенцията, обясни земеделският министър. Отговорност по случая с дюните в Несебър ще бъде потърсена и от директора на РИОСВ-Бургас Бойчо Георгиев, обеща екоминистърът Нона Караджова.

Отговорността му ще бъде потърсена и ще бъде свикан дисциплинарен съвет, посочи тя.

Караджова поясни, че не може веднага да уволни бургаския директор на РИОСВ, защото няма законово основание.

"За да не го възстанови съда след два месеца на работа, искам да си изпипам нещата. Ще бъде потърсена отговорността, ще направя съответните стъпки отстраняването му да бъде по законосъобразен ред. Иначе ще го уволня днес без причина и точно след два месеца съда ще го върне на работа", коментира Караджова.

Днес стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) започва проверки на всички физически и юридически лица, свързани с продажбата на парцела от 29 декара в Несебър.

Инспекторите ще проверят счетоводната отчетност и спазването на данъчните закони при всички субекти от момента на първото прехвърляне на собствеността, допълват от приходната агенция.

Освен конкретните сделки данъчните ще изследват и произхода на средствата за покупката на земята, както и имущественото състояние на физически лица, свързани със случая.

Водещи

Най-четени