Учени: Водата под земната кора е колкото в океана 09.06 | 13:23

Намира се буферния слой на земята в кристалите на минерали под формата на йони

От iNews.bg

Международен екип от учени установи, че в дълбините на земните недра има почти същото количество вода, каквото е в океаните, съобщи Ню сайънтист.

Специалистите правиха опити със скали, типични за мантията и по-конкретно - за буферния слой в нея, на дълбочина от 410 до 660 км. Той разделя горната от долната мантия.

"Ако изчисленията ни са верни, това означава, че има голямо количество вода под земната кора. Общото ѝ количество е почти същото, колкото е водосборът на Световния океан", каза Фей Хунчжан от университета в Байройт, Германия.

По-голямото количество от водата в мантията е заключено в кристалите на минерали под формата на йони, отколкото в течно състояние.

Откритията се основават на имитация на условията, в които се намират минерали като рингудит в мантията на планетата. Оказа се, че водата в състава на определен минерал му придава наблюдавания вискозитет (плътност).

"Това са много сложни и добре проведени експерименти, които са част от разрастващата се обща картина. За нея допринасят лабораторни и полеви наблюдения чрез геофизични изследвания и проучвания на средата. Те показват, че слоят между горната и долната мантия съдържа значително количество вода", каза Греъм Пиърсън от университета на Албърта, Канада.

Водещи

Най-четени