Ученик получи патент в соларните технологии 22.08 | 12:35

Тринадесетгодишният Ейдън Дуайър е използвал математически принцип, залегнал в клоните на дърветата

От Георги Георгиев

Ученикът от средното училище Нортпорт в щата Ню Йорк, Ейдън Дуайър е получил патент в областта на соларните технологии. Неговата иновация се състои в нареждането на отделните соларни елементи по начин, по който значително се повишава тяхната ефективност, пише местният сайт northport.patch.com.

В няколкомесечния си експеримент тийнейджърът приложил редицата от числата на Фибоначи - математически принцип, който много често се среща при природни обекти.

Той открил, че отделните соларни панели, подредени в поредността на числата на Фибоначи, срещана при клоните на дърветата, произвеждат с 20% повече електричество от подредени по стандартния плосък начин. Освен това новата подредба повишавала времето за ефективно събиране на слънчева светлина през деня с до два и половина часа.

Най-забележителният факт бил, че елегантният дървесен дизайн на панелите, който тринадесетгодишният Дуайър използва, надвишавал производителността на традиционните плоски панели през зимата с 50%.

За постижението си Ейдън бе обявен от Нюйоркския музей по естествена история за "Млад естественик" на 2011 г. с още 12 други гимназисти от цялата страна.

Иновацията, която бе патентована от щатското патентно ведомство, вече се радва на значителен интерес от страна на компаниите, разработващи соларни технологии.

Водещи

Най-четени