Учим се как да управляваме биоотпадъците 17.05 | 07:53

По проект на МОСВ ще бъдат разработени наредби, които да помогнат на заинтересуваните

От Деляна Петкова

Започва семинар за управление на биоотпадъците, който е част от проекта за разработване на нормативна уредба зв областта и за създаване на система за осигуряване на качеството на компоста, разработен от Министерството на околната среда и водите.

Проектът ще трябва да улесни прилагането на рамковото законодателство на ЕС по управлението на отпадъците в страната. Разпоредбите трябва да определят основните отговорности на общините и заинтересованите лица, които са ангажирани в управлението на биоотпадъците.

Само преди около месец Европейската комисия (ЕК) заведе дело срещу България за неспазване на Директивата за отпадъците. Докато не изпълним задълженията си страната плаща на ден по 15 хил. евро глоба.

Към нас често са отправяни критики и за рециклирането - в България основната част от отпадъците се депонират на открити сметища, а не се използват повторно. По проекта ще бъде разработен още и цялостен подход на биоотпадъците, който да позволи повторната употреба и рециклирането им.

Ще бъде създаден модел за разделно събиране, осигураване на чисти суровини, които ще позволят получаването на висококачествен компост (крайният продукт при оползотворяването на биоотпадъците). Ще бъдат прегледани и най-добрите практики и технологии при компостиране, разказват от МОСВ.

Семинарът, който ще се проведе днес (16 май) ще бъде открит от министъра на околната среда и водите Нона Караджова. На семинара ще бъдат обсъдени ключови въпроси от управлението на биоразградимите отпадъци, опазването на почвите и промените в климата, предизвикателствата пред страните-членки, както и добрите практики в страните от Европейския съюз.

Водещи

Най-четени