Цената на любовта на Белев и компания към природата – милиони на гърба на държавата 30.09 | 17:45

Организацията му спечелила 2 поръчки със 45 пъти разлика в цената

От Христина Рафаилова

Набедените за най-върли защитници на българската природа с годините печелят все повече за своята кауза, която обаче се оказа не толкова безкористна. Поредните разкрития на коалиция "Природата за хората и регионите" показват, че вместо да работят за зелената идея, някои от най-отявлените екоорганизации стават все по-алчни и пълнят джобовете на своите шефове. 

Представените от коалицията факти показват, че НПО-та като "Зелени балкани", WWF България и Асоциация на парковете са изпълнявали една и съща обществена поръчка два пъти, като разликата в цената ѝ е 45 пъти.

Организациите около всеизвестния Тома Белев прилагали различни хватки, за да "усвояват" пари. При въпросните две поръчки се дублират дейности между свързани помежду си лица. 

При първата тръжна процедура е спечелена от Асоциацията на парковете в България, представлявана от Белев. Тя е била за картиране и инвентаризация на биологичното разнообразие в Узана в природен парк "Българка". Поръчката е възложена от община Габрово и е била на стойност 7800 лв.

5 години по-късно кръгът около Белев извършава същата услуга, но вместо за 7800 лв., този път за 339 800 лв. С тази доходоносна работа природозащитниците се сдобиват чрез обществена поръчка. Сега не участва асоциацията, но друга структура, свързана с природозащитника. Дирекцията на природен парк "Българка" възлага на "Обединение Българка 2011" да инвентаризира биотичните компоненти на плана за управление на едноименния парк. Поръчката е била на стойност 339 800 лв. Предметът на двете поръчки  се припокрива, но разликата в цените е 45 пъти.

Собственици на "Обединение Българка-2011" са: "Екологичен център" ЕООД – 100 % собственост на сдружение "Зелени Балкани", представлявано от Тома Белев; "Сдружение WWF Световен фонд за дивата природа", управлявано от съпругата на Тома Белев, Веселина Кавръкова, и еднолична търговската фирма на WWF–България - "Марсилея" ЕООД.

От "Природата за хората и регионите" припомнят за договора за "Изготвяне на информационно-образователна експозиция за оформяне на музей на водното конче в ПП "Витоша". Той е бил сключен между Дирекция на природен парк "Витоша" и Асоциация на парковете в България. И двете организации са представлявани от Белев към датата на договора – 20 декември 2007.

"В същото време "Асоциация на парковете в България", заедно със своите партньори, играе ролята на стратегически съветник на правителствата по въпросите на биоразнообразието и опазването на защитените територии. В редица случаи основният екозащитник и съдружниците му са налагали свои виждания на държавата", твърдят от коалицията. Оттам заявяват, че кръгът около Белев е имал "тежката дума" за размера на защитените зони, приоритетите и разпределение на бюджети, наредби, задания за планове. 

"Установихме обаче, че Белев е бил специално финансиран от WWF, фондация "Биоразнообразие" и от други източници за създаване на становища по тези важни стратегически проблеми, които държавата, заедно с българския научен състав, би трябвало да решава сама", коментират от коалицията.

От там изреждат редица случаи, в които Асоциацията на парковете, председателствана от Белев, е получавала пари.

Това се е случило през 2004 г., когато природозащитниците са получили пари от фондация "Биоразнообразие" за проект "Разработване на задание за изготвяне на ръководство за управление на горите в националните паркове.

В същата година асоциацията е усвоила пари от ВВФ Дунавско-Карпатска Програма България". Те са за проект "Изграждане на капацитет на Асоциацията на парковете в България във връзка с прилагането на законодателството на ЕС по опазване на околната среда.

През 2005 г. фондация "Биоразнообразие" ѝ отпуска средства за подготовка на интернет база данни за туристическите услуги в и около природните паркове. 

Същата година EECONET Action Fund също финансира организацията с цел да бъдат закупени земи и гори, собственост на частни лица, попадащи в границите на защитени територии.

През 2006 г. от Институт "Отворено общество" плащат за проект "Застъпничество за промяна на нормативната уредба за защитените територии".

През 2007 г. организацията получава средства от Глобалния фонд за проект "Разработване на задания за планове за управления на защитени територии, приоритети и модел на мерки за опазване на биоразнообразието".

"Единственият очевиден резултат от "общественополезната" дейност на този картел е, че разходите на България за услуги по опазването на биоразнообразието са нараснали десетки пъти. Интересното обаче е, че милиони от тези разходи постъпват по банковите сметки на несменяемите съветници на правителствата – "Зелени Балкани", "ВВФ Дунавско-Карпатска програма България", Асоциацията на парковете в България и неправителствените организации на лицата на партия "Зелените" - фондация "Биоразнообразие" и Сдружение "За дивата природа", заявяват от коалицията. 

Водещи

Най-четени