Ще потънат ли перничани в боклук? 31.03 | 14:20

Кметът подготвя мобилизация на сметопочистващата техника

От Теодора Кокаланова

Проблемите с превозването на отпадъците застрашават чистотата на миньорския град. Кметът на Перник Росица Янакиева е свикала кризисния щаб. Подготвя се план с готовност за мобилизация на техниката. 

"Ако отпадъците не се извозват от отговорната за това фирма, имаме готовност да го направим", заяви пернишкият кмет. Янакиева е категорична, че няма да рискува при затоплящото се време градът да потъне в боклук. 

От три седмици общината не е превеждала пари за извършваната услуга, защото сметопочистващата фирма е прехвърлила на лицето Лиляна Давидкова 998 000 лв, информира БТА. "Съгласно подписания договор с общината фирмата-изпълнител не може да предоставя права и задължения на трето лице", поясни Янакиева.

Янакиева отбеляза, че общината има да готовност да преведе пари, но не и на трето лице. По думите й са блокирани и сметките на фирмата от Лиляна Давидкова и общината не може да преведе пари на фирмата. 

Общият размер на задълженията на община Перник към "Лиел Констракшън" възлизат на 1 900 000 лв. Сметопочистващата фирма претендира за подписване на анекс за увеличаване на дължимата сума с още 2 млн. лв.

Според Янакиева искането е неоснователно, защото корекция може да има само при промяна на цените на горивата с повече от 10%. Янакиева се надява на активизация от страната на сметопочистващата фирма, като за целта е назначила проверки за качеството на сметоизвозването.

Водещи

Най-четени