Ядрената енергетика не е решение за климата, смятат природозащитници 21.06 | 12:48

Според тях политиките у нас трябва да се ориентират към ВЕИ и постигането на нисковъглеродна икономика

От Кремена Бедерева

Ядрената енергетика не е решение за климата - около това становище се обединиха представители на природозащитни организации, включени в "Коалиция за климата", съобщава БТА.

Според тях политиките у нас трябва да се ориентират към възобновяемите енергийни източници и постигането на нисковъглеродна икономика. Крайно време е проектът за АЕЦ "Белене" да бъде прекратен и преговорите с руската страна да не се случват, каза Деница Петрова, представител на "Грийн пийс" в България.

По думите й ядрената енергетиката създава проблеми със съхранението на отпадъците от производството, както и проблеми, свързани с добива от урановите мини. Рискът за България се повишава не само заради АЕЦ "Белене", но и заради възможността да се добива шистов газ у нас, каза Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Според него постигането на енергийна независимост от Русия чрез добива на шистов газ у нас е замяна на един проблем с друг. За половината от периода, за който ще се строи АЕЦ "Белене", могат да се изградят два пъти повече мощности от ВЕИ със същите средства, каза Георги Стефанов от международната природозащитна организация WWF.

Водещи

Най-четени