Глобяват земеделци за машинации с евросубсидии 04.12 | 14:30

Фермерите ще получават „жълт картон“ за надписване на засети площи, ако се стигне до „червен“ - санкция

От iNews.bg

От 2018 г. българските фермери, които са правили машинации, за да вземат по-големи евросубсидии, ще бъдат санкционирани. Това ще става на принципа на "жълтите" и "червените" картони, който ще започне да действа през следващата година. Системата е разработена по идея на еврокомисаря по земеделието Фил Хоган. В момента администрацията на аграрното министерство и ДФЗ работят активно, за пренасянето на това нововъведение у нас, предаде "Агрозона".

За 2017 г, ако разминаването на заявени и установени (наддекларирани) площи е в рамките на до 10 %, няма да се налага санкция на бенефициента. Това представлява т.нар. "жълт картон". А "червен картон" ще се ползва от 2018 г., когато това разминаване е над 3 %. Тогава се налага санкция и за 2018 г. и за предходната 2017 г. Това обясни зам. министър Свилен Костов.

Той съобщи още, че в момента в министерството не работят повече по географската информационна система, тъй като политическата обстановка в страната не дава сигурност, че може да се завърши процесът. Чака се одобрение на нотификациите по директните плащания.

Водещи

Най-четени