Производителите на праскови ще получат 4,5 млн. лв. за обвързана подкрепа 30.07 | 12:37

Общата помощ по две схеми за тях ще надхвърли 200 лв. на дка

От iNews.bg

Над 4,5 млн. лв. ще получат производителите на праскови и нектарини след приключване на кампанията по директните плащания за 2015 г. Това са предвидените средства за обвързана подкрепа, заявени от производителите, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриване на празника "Златна праскова" в сливенското село Гавраилово.

Тя обясни, че по двете схеми за подпомагане - единното плащане на площ и обвързаната подкрепа, един стопанин ще може да получи помощ в размер от над 200 лв. на декар.

Агроминистърът припомни, че за втората поредна година производителите са принудени да търсят реализация на продукцията си в условията и последствията от руското ембарго и на по-ниски цени от обичайните.

Очаква се на 31 юли Европейската комисия да вземе решение за продължаване на подкрепата към производителите на плодове и зеленчуци, чиято квота за миналата година е била 3000 тона.

"Схемата ще стартира от 1 август като тази година за нашата страна в нея за първи път ще се включат допълнително 950 тона праскови и нектарини", информира министърът.

Сливенска област е най-големият производител на праскови в България – годишно се обработват над 16 000 дка, каза Танева и добави, че 25% от реколтата вече е прибрана.

 

Общо насажденията с праскови и нектарини у нас са около 40 000 декара, като близо 40% от тях се намират в долината на прасковите и в района на Сливен.

Най-четени