Очертават се избори без нито една машина 21.02 | 14:43

Ден преди края на конкурса няма нито една оферта за доставката им

От iNews.bg

Твърде вероятно на изборите на 26 март е в нито една от секциите да няма машина за гласуване. Обявената от ЦИК обществена поръчка засега е неуспешна. За доставката им все още има шанс, но той е минимален, тъй като срокът за подаване на оферти изтича утре, а засега нито една фирма не е пожелала да осъществи доставката. Това се отнася включително и за тази, която досега е осигурявала машините за експерименталното гласуване. Пред Нова ТВ изпълнителният й директор Веселин Тодоров обяви, че няма да участва в конкурса. Причината за това решение е в прекалено краткият срок за доставката.

В същото време от ЦИК съобщават, че досега няма подадена нито една оферта за доставка. Обикновено фирмите заявяват желанието си за участие в подобни обществени поръчки в последния възможен ден. Но, ако никой не поиска да намери машините, Изборният кодекс ще бъде нарушен. А съдът вече се произнесе, че машина за гласуване трябва да има във всяка секция.

Миналата седмица служебният кабинет съобщи, че след проучване в чужбина е станало ясно, че по-скоро няма да има как да бъдат доставени 13 000 машини и те да бъдат готови за използване на 26 март.

Нормативната уредба у нас предвижда, че ще се гласува на хартия, ако липсват машини. Паралелно с това обаче липсата им би създала условия за оспорване или обжалване на вота, именно заради решението на съда.

Водещи

Най-четени