На 8 юни откриват паметника на цар Самуил 03.06 | 11:39

Монументът ще бъде на метри от храм-паметника "Александър Невски" и църквата "Света София"

От iNews.bg

Паметникът на цар Самуил за 1000-годишнината от смъртта му се извиси край базиликата "Света София" на 8 юни. На датата в 12 часа ще се състои официалното откриване на монумента.

Паметникът на цар Самуил  е 4 метра и ще стои върху постамент от 2,20 м. Монумент на цар Самуил има и в Скопие, тъй като македонците го припознават като свой владетел.

Високата близо 4 метра фигура на царя ще се извисява на гранитен постамент в сърцето на столицата. На метри от храм-паметника "Александър Невски”, Незнайния воин и църквата "Света София”. Мястото не е избрано случайно.

"Тъй като е първия по рода си паметник на български владетел в нашата столица, която има хилядолетна история на политически център, се избра това място, защото най-вероятно и той и неговият баща са се черкували в храма”, обяснява зам.-кметът на София по културата д-р Тодор Чобанов.

"Каним всички граждани да заповядат на церемонията, която ще бъде подобаваща на мащаба на личността”, добави Чобанов и призна, че в момента България е единствената европейска столица без паметник на владетел в центъра си.

За щастие този пропуск ще бъде компенсиран идната седмица.

Водещи

Най-четени