"Суперфутуристичен и малко луд" метод на придвижване 16.07 | 12:11

Американският милиардер Елън Мъск ще представи новата разработка Hyperloop

От Антония Михайлова

Американският милиардер и основател на компанията Space Exploration Technologies Елън Мъск твърди, че на 12 август ще покаже нова разработка – Hyperloop. Какво точно представлява тя, все още е трудно да се разбере, но в своя Twitter Мъск твърди, че това ще е "суперфутуристичен и малко луд" метод за придвижване.

В компанията SpaceX казват, че Hyperloop ще се развива от тях, но с широкото участие на интернет потребителите. Мъск сравнява Hyperloop с разработването на открит софтуер. Той пише, че се надява на подкрепата на обществеността, която да оставя коментари и забележки. И допълва, че нито той, нито SpaceX възнамеряват да патентоват Hyperloop и ще развиват метода за преместване като напълно открит с всички достъпни спецификации.

Компанията SpaceX също не повдига завесата какво точно ще представлява Hyperloop, но отбелязва, че този вид транспорт има пряко отношение към Космоса и повече е ориентиран към придвижване по земята или близо до нея.

Например бъдещите ползватели на Hyperloop само за 30 минути ще могат да преодоляват разстоянието от Лос Анджелис до Сан Франциско (около 700 километра). Освен това става дума за индивидуално средство за придвижване, тоест това не е футуристичен влак или автобус, които се движат по разписание. Hyperloop ще работи "по поръчка".

Мъск разказва, че създаваната система ще бъде защитена от аварии и освен това тя няма да зависи от времето. Но и тук от SpaceX допълват интригата, като твърдят, че Hyperloop няма да се движи във вакуумна тръба или тунел. Наистина, загадка. Заинтригувани, и ние чакаме 12 август.

Водещи

Най-четени