2015: Една одисея в космоса 28.11 | 14:27

Руснак и американец ще демонстрират възможностите на човека за адаптация

От Георги Георгиев

Екип от от американски и руски космонавти ще прекара една година на борда на Международната космическа станция (МКС). Мисията ще помогне на НАСА да разбере по-добре възможностите на човешкото тяло да се адаптира при дълги престои в космоса по време бъдещите мисии до Марс и около Луната.

Командирът ветеран от НАСА Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко ще излетят към станцията през пролетта на 2015 г. и ще се върнат на Земята на следващата пролет, обявиха официални представители от НАСА.

В момента американската космическа агенция разработва кораб и планове, които да позволят изпращането на астронавти до близък до Земята астероид през 2025 г. Целта на мисията бе поставена лично от американския президент Барак Обама. Наред с това от НАСА обсъждат възможността за изпращане на пилотирани от хора мисии до Луната.

48-годишният Скот Кели е капитан от американския флот. Той е летял на борда на две мисии със совалки и е прекарал дълго време в МКС. Бил е командир на експедиция №26 до станцията през 2010 г.

Неговият руски колега Корниенко е на 52 години и също е от космическите ветерани. Бивш офицер от руските парашутни сили, Корниенко е прекарал над 176 дни на борда на МКС, където е изпълнявал ролята на бордови инженер по време на експедиции 23 и 24.

Полетът през 2015 г. ще бъде най-дългата мисия на борда на МКС, но не и най-дългият престой на човек в космоса. Рекордът ще продължи да се държи от руския космонавт Валери Поляков, който прекара на борда на станция МИР година и два месеца или общо 438 дни в орбита.

Водещи

Най-четени