3D соларните панели са 20 пъти по-ефективни от стандартните 31.03 | 13:59

Новият "зиг-заг" дизайн на панелите ще е идеален за електромобилите

От Георги Георгиев

Изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) откриха, че ако използваме 3D слънчеви панели, не само ще сме в крак с модата, но и че те произвеждат 20 пъти повече енергия от обикновените, пише DigitalTrends.com.

Традиционните панели се поставят на плоските повърхности на покривите и абсорбират слънчевата енергия. Американските учени решават да сменят формата на панела, експериментирайки с три различни дизайна – куб, продълговат куб и куло-образен, за да видят кой дизайн доставя най-много енергия.

Панелите били тествани както при ясно, така и при облачно време. Проверено било и кой дизайн ще издържи на метеорологичните условия. При тестовете най-добра ефективност и стабилност показал куло-образният дизайн.

Проф. Джефри Гросман, един от ръководителите на университетския проект, смята, че тази концепция ще заема важна част от бъдещето на фотоволтаиците.

Една от причините новото изобретение да работи по-добре е, че приема слънчевите лъчи от  повече ъгли в сравнение с досегашните, които са насочени към енергия само от една посока.

Идеята за соларните панели с 3D дизайн тръгнала от 13-годишния Адиан Диуър, който предположил, че дизайн, базиран на формата на дърветата, бил подходящ за произвеждането на повече електричество от слънчевата светлина.

Впоследствие идеята била доусъвършенствана от екипа на MIT. Това е още един пример за технология, вдъхновена от природата.

Учените твърдят, че куло-образният панел е по-практичен, защото за използването му е нужно по-малко пространство поради факта, че стои вертикално, а дизайнът му е по-лесен за масово производство от този на кубичните панели.

Панелите биха могли да се превозват в плоско сгънато състояние, а след инсталирането им да възвърнат своята "зиг-заг" форма. Те биха били перфектни за паркоместа в помощ на електрическите автомобили.

Очаква се новите дизайни да са по-скъпи от досегашните, но и да си заслужават инвестицията.

Водещи

Най-четени