Apple спечели патенти за соларно захранване 24.10 | 20:32

Иновационните методи увеличават издръжливостта на батериите на потребителската електроника

От Георги Георгиев

Американското патентно бюро даде на Apple 20 нови патента, два от които се фокусират върху използването на соларните технологии за захранването на енергоемките съвременни лаптопи, смартфони и таблети. Непосредствената цел на тези технологии е да увеличат живота на батерията и времето между две презареждания.

Единият от патентите включва използването на слънчева светлина за захранването на екраните на лаптопите от серията МаcBook. При него концепцията на Apple се състои в това, че екраните могат да бъдат осветявани посредством система за пренасочване на слънчева светлина, заден рефлектор, полупрозрачна повърхност или комбинация от трите.

Системата за пренасочването на светлина може да бъде с цилиндрична или шестостенна форма и да бъде допълнена от колектор или друг вход за външната светлина. Рефлекторът може да бъде насочен по начин, който му позволява да отразява външната светлина към екрана. Полупрозрачната стена може да позволява на светлината да минава през задната страна на дисплея или да я възпира в зависимост от случая.

При другият патент е наречен "Метод за сглобяване на интегрирани верижни компоненти". При него се използва иновационен метод за вграждане на интегрални схеми, в това число и соларни панели към базисния материал. Този метод позволява постигането на ефективност при направата на електронните компоненти, която не може да бъде постигната по традиционните начини, обясняват от Apple.

В бъдеще новите патенти ще помогнат на Apple да разработи по-ефективни методи за добив на слънчева енергия за своята потребителска електроника, коментират анализатори. По-рано тази година се появиха слухове, че инженерите на компанията усилено експериментират със системи за добив електричество от слънцето и разработват начини за вграждане на соларни клетки в бъдещата потребителска електроника с марка Apple.

 

Водещи

Най-четени