ESA ще тества нова космическа капсула през 2014 г. 21.12 | 17:45

Капсулата IXV ще полети на борда на новата малка ракета Vega от Френска Гвиана

От iNews.bg

Европейската космическа агенция (ESA) и френската космическа компания за превоз на товари Arianespace са подписали договор, с който планират да стартират новата европейска IXV (Intermediate eXperimental Vehicle), съобщават от EKA.

По план новата ракета Vega трябва да бъде изстреляна през 2014 г. от европейската ракетната площадка във Френска Гвиана.

Vega е новата малка система за изстрелване на европейската космическа агенция. Тя ще е част от товарния флот, състоящ се от тежката "Ариана 5" и руските ракети от среден клас "Союз".

Малката ракета е способна да носи товари до 1,5 тона, за разлика от Ариана 5, която може да постигне до 20 тона. Това прави Vega много подходяща за комерсиални цели.

След изстрелването си в ниска околоземна орбита IXV ще се завърне на Земята. По този начин учените ще тестват нови критични технологии, които евентуално ще се използват за бъдещи мисии в космоса.

Очаква се по време на теста IXV ще достигне скорости от 7,5 километра на височина, от 450 километра на Земята. Капсулата ще бъде контролирана дистанционно, посредством комплексни системи, част от които ще се използват за намаляване на скоростта при навлизане в атмосферата.

След като скоростта бъде намалена достатъчно, капсулата ще разтвори парашут, който ще я приземи безопасно в Тихия океан. По време на полета учените ще получат ценни данни.

Те ще са необходими за следващите пет мисии от програмата VERTA (Vega Research and Technology Accompaniment), имаща за цел да демонстрира възможностите за многократна употреба на капсулата IXV.

Плановете по проекта VERTA предвиждат по две изстрелвания годишно, както и създаването на инфраструктура, включваща система за контрол на мисиите и комуникационни мрежи.

От ESA предвиждат първият полет на IXV да се състои между януари и септември 2014 г.

Водещи

Най-четени