NASA и JAXA заедно ще правят двигател за полет до Марс 15.07 | 09:57

Така разходите ще бъдат намалени и ще се ускори създаването на носителя

От Антония Михайлова

Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (NASA) започна преговори с Японската космическа агенция (JAXA) за съвместна разработка на двигател за нова ракета, способна да превози експедиция на Марс.

Това ще позволи съществено да се намалят разходите и да се ускори процесът по създаване на такъв носител, информира ИТАР-ТАСС.

В разработваната сега в САЩ нова тежка ракета SLS (Space Launch System) се предполага използването на двигател, който Mitsubishi heavy industries разработва за новата японска тежка ракета Н-3. Характеристиките на двигателя като цяло съответстват на изискванията на американците.

NASA планира през 2021 година с помощта на SLS да осъществи първия старт на пилотиран космически кораб ново поколение. През 2030 г. се очаква ракетата да бъде използвана за изпращане на експедиция на Марс.

През следващата година Mitsubishi heavy industries смята да пристъпи към практическия стадий на разработката на Н-3, а първият й старт е предвиден за 2020 г.

Водещи

Най-четени