Swisscube 1 – космическият сметосъбирач 17.02 | 07:55

Швейцарци правят сателит, който ще чисти околоземната орбита от опасни космически отломки

От Георги Георгиев

Швейцарски учени съобщиха в сряда (15 февруари), че планират да изстрелят сателит-сметосъбирач, който е специално създаден, за да ни отърве от опасните космическите отпадъци, които се носят свободно в околоземна орбита с огромни скорости и могат сериозно да увредят сателити и дори да застрашат живота на екипажите на Международната космическа станция и на космическите кораби.

Програмата на цена от 11 млн. долара е удачно наречена CleanSpace One. Създаденият по нея прототип Swisscube-1 е първият от цяло семейство подобни апарати, които швейцарският космически център към Федералния технологичен институт в Лозана (EPFL) смята да построи.

Учените предвиждат изстрелването на Swisscube-1 да се състои в следващите три до пет години. Първата му задача ще е свързана с почистването на два швейцарски сателита, които са били изстреляни съответно през 2009 и 2010 година, но до тогава ще бъдат изведени от употреба, съобщават от EPFL.

По данни на НАСА за 64 години човечеството е изхвърлило над 500 хил. останки от ракетни степени, счупени сателити и други боклуци обикалят Земята със скорост, приближаваща 28 000 километра в час. Това е достатъчно бързо, за да бъдат нанесени скъпи, а понякога непоправими щети на функциониращи космически апарати.

Досега подобни инциденти са се случвали поне два пъти. През 1996 г. френски сателит бе увреден от отломка от ракета, а през 2009 г. американски сателит, част от комуникационната програма Iridium, бе напълно унищожен при сблъсък с изоставен руски сателит.

Построяването на сателит-сметосъбирач е свързано с разработването на технология, която да се справя с три основни проблема:

- Първата пречка е свързана с траекторията. Сателитът трябва да бъде способен да настройва своя път, така че да настигне и да се изравни с "плячката" си. За да решат проблема, учените работят върху нов ултракомпактен йонен двигател, който ще може да насочва Swisscube-1 максимално прецизно.

- След това сателитът трябва да е в състояние да хваща, задържа и стабилизира отломките при тези високи скорости. За целта учените изучават начините, по които растенията и животните улавят различни предмети, и се опитват да създадат максимално ефективен модел на захващане.

- И не на последно място, Swisscube-1 трябва да бъде способен да "извозва" космическите отпадъци и нежеланите сателити обратно към земната атмосфера, където ще изгаря заедно с тях.

Сред неясните моменти на проекта на EPFL е неговата финансова ефективност, след като се предвижда всеки сметопочистващ сателит да се използва само по веднъж. Правителствата на космическите държави обаче може да подкрепят проекта, ако подпишат споразумение, което ограничава замърсяването на космическото пространство.

Водещи

Най-четени