Virgin Galactic прави първия си космически полет до една година 15.09 | 17:51

Вече 430 души са си купили билет за космическа „разходка“

От Георги Георгиев

Британският магнат Ричард Брансън се надява да изпрати кораб в Космоса в рамките на следващите 12 месеца, давайки тласък на нова ера в комерсиалните космически полети съобщава AFP, цитирана от PhysOrg.

"Корабът-майка е завършен... Ракетните тестове вървят много добре и смятам, че ще бъдем готови за старт в рамките на 12 месеца" заяви Брансън пред CNN в сряда (14 септември).

"Това може да се окаже началото на цяла нова ера при космическите пътувания, които са свързани с търговските пътувания", допълни той.

Компанията на Брансън Virgin Galactic се надява един ден да изпраща хора в Космоса и да изстрелва сателити на цена, която е малка част от тази която се плаща в държавните космически програми по света. Друга услуга, която Virgin Galactic евентуално ще предложи в бъдеще, ще бъде свързана с високоскоростните междуконтинентални полети.

"Изминаването на разстоянието между Лос Анджелис и Лондон не е невъзможна за постигане цел", казва Брансън. Той обаче добавя, че вероятно ще изминат много години преди компанията му да започне да извършва регулярни полети.

Междувременно Virgin вече е продала предварително 430 билета на бъдещите космически туристи. Цената на всеки един билет е 200 хиляди долара, което прави приходи от 86 милиона долара. Сумата изглежда внушителна, но разходите по създаването на космическа компания също не са малки, коментира магнатът.

Компанията планира на първо време да извежда туристи до суборбитално ниво, преди да се насочи към по-големи височини. В миналото милиардерът е изразявал дори надеждата, че един ден ще може да построи хотел в Космоса.

Днес редица частни щатски компании се опитват за да запълнят "дупката" при пилотираните космически пътувания, оставена от НАСА. През юли тази година тя сложи край на 30-годишния проект на совалките и и няма да разполага с кораб за пилотирани мисии в космоса през следващите десетина години до появата на ракетата SLS.

По-рано тази година американската космическа агенция раздаде близо 270 млн. долара на аерокосмическите компании Boeing, SpaceX, Sierra Nevada и Blue Origin за да насърчи техните усилия в навлизането на новата космическа ера.

Плановете на НАСА предвиждат в бъдеще да разчита на техните услуги за превоз на астронавти в околоземна орбита, а ресурсите, заделяни досега за совалките, да бъдат насочени към проекти за навлизане в дълбокия Космос.

Водещи

Най-четени