eBay ще захранва нов център за данни с горивни клетки 28.06 | 11:54

Компанията се опитва да се докаже като екологичен играч

От Георги Георгиев

В опитите си да стане по-зелена, международната корпорация за онлайн търговия еBay обяви, че новият ѝ център за данни, строен в момента в щата Юта, ще работи изцяло на горивни клетки.

Това е ход, който редица технологични гиганти се колебаят да извършат, а тези, които все пак са се престрашили, се тревожат дали могат да разчитат на технология, която все още е нова и в някои аспекти - недоказана, коментират от Phys.org.

Новият център за данни ще бъде построен в град Южен Джордан в допълнение към вече съществуващ център на еBay там, който ще продължи да черпи енергия от електрическата мрежа. В Южен Джордан еBay разполага и с трети център на данни, в който извършва транзакции към PayPal.

С узряването на технологията на горивните клетки, тя промени и името си. В миналото тя бе наричана технология на водородните горивни клетки, но тъй като сега освен водород при нея могат да се използват и други видове гориво, името ѝ стана по-общо, описвайки цял клас от енергийни клетки.

Новият център на еBay ще разчита на клетки от водородния тип, макар че от компанията заявиха, че ще дадат награда за създаването на системи с биогаз в други техни центрове, които биха изместили водорода като гориво.

Освен за опазване на околната среда новият център ще пести и от сметките за ток. За разлика от цените на фосилните горива, тези на водорода спаднаха драматично през последните няколко години.

За да генерират нужното за работата на сървърите количество енергия, създателите на системата от Bloom Energy ще свържат достатъчно водородни клетки и захранваните от тях акумулатори, за да добият електричество с мощност шест мегавата. Всяка от бъдещите горивни клетки ще може да произвежда около 1,75 млн. киловатчаса енергия годишно.

Очаква се строежът на новата централа да започне веднага, като откриването ѝ да стане в средата на следващата година.

Водещи

Най-четени