Автономната кола на Google “се състезава“ върху покрива на паркинг 07.03 | 15:33

От Google демонстрираха напредъка си при технологиите на самоуправление

От Георги Георгиев

Google демонстрира за пореден път технологичното си превъзходство като нагледно показа как снабдената със система за самоуправление Toyota Prius се движи по агресивен състезателен начин между колчетата на паркинг, разположен върху покрива на сграда

Демонстрацията бе организирана по време на конференцията Technology Entertainment Design (TED), проведена в Калифорния през миналата семдица.

От компанията, създала най-популярната интернет търсачка, от известно време се занимават с тестването на автономно движещи се коли в контролирани условия. Миналата седмица моделите на компанията изминаха по 225,3 км върху асфалтов път и офроуд без злополуки.

По време на конференцията миналата седмица част от посетителите имаха възможността да разговарят със Себастиян Трун, софтуерен инженер в Google, а след това и да направят няколко "кръгчета" в колата, взимайки на слалом затвореното пространство върху покрива на близката гаражна постройка.

По време на демонстрацията колата била програмирана да се движи бързо, взимайки завоите със свистящи гуми и така да демонстрира, че може да бъде програмирана да се движи агресивно по зададен маршрут.

Трун, който работи над методи за повишавана на безопасността по пътищата, също така представи на посетителите видеофилм, в който се вижда как колите на Google се движат автономно по открит път в Калифорния в нормални условия на трафик

В демонстрацията се виждало как те избягват препятствия като внезапно изскочил на пътя елен и успешно навигират по острите завои на планински път. В тези условия колите се движели напълно безопасно, а през цялото време в тях имало човек, който да се намеси в случай на инцидент.

Водещи

Най-четени