Адът се намира точно до Земята 01.07 | 15:31

Като гледаме Венера, оценяваме на какво райско място живеем

От Антония Михайлова

Като гледаш кипящата атмосфера на Венера, разбираш колко уникално и забележително място е нашата родна Земя. Компютърна реконструкция от повърхността на нашата близка космическа съседка е пресъздадена въз основа на наблюденията на мисията Magellan, изпратила първите достоверни снимки от Венера през 90-те години на ХХ век.

Големите кипящи образувания с диаметър над 25 км много приличат на земни купесто-дъждовни облаци, породени от мощна конвекция. Само че венерианската атмосфера 96% се състои от въглероден диоксид.

Космическата сонда Magellan е открила в атмосферата мълнии, които раздират небето два пъти по-често, отколкото на Земята.

Венера в много отношения прилича на Земята, тя има близки до нашата планета размери, гравитация и състав. Само че водата – главното условие за съществуването на живот – там не съществува, а температурата на повърхността достига 500°С.

Проблемът в изследването на Венера се усложнява от това, че поради високите температури и агресивната среда нито един космически апарат не може да се намира там повече от няколко минути, отбелязва Gismeteo.

Водещи

Най-четени