Ами, ако смартфонът ви се зарежда за 12 минути? 09.04 | 14:30

Американски учени представиха ултрабързо зарядно, което ще напълни батерията ви буквално за отрицателно време

От Георги Георгиев

Инженерите от Potential Difference – стартърп компанията от щата Невада, твърдят, че са разработили универсално зарядно устройство, което може да зареди батериите на смартфоните, лаптопите и дори акумулаторите на електрическите коли на 80%, едва за 12 минути.

Ако се окаже истина, иновацията ще задмине значително досегашното най-добро постижение в областта – супер зарядното на Tesla Motors, на което са му нужни към 30 минути, за да презареди батериите на 50%.

Повечето разработки в областта включват иновации в материалите, които се използват в дизайна на батериите и техните физически параметри. В случая обаче става въпрос за технология, която по хитроумен начин модифицира метода на зареждане, без да променя самата структура на батериите.

Самото зарядно разполага със сензори, които засичат температурата, напрежението и моментно ниво на зареждане на батерията. Така то може да събере данните и после да ги използва, за да определи с каква скорост може да бъде заредена дадена батерия.

Иновацията се базира на факта, че колкото по-изпразнена от заряд е една батерия, толкова по-бързо се зарежда тя.

Технологията е разработена от д-р Ю Динг от института на Джоржия в края на 90-те години на миналия век и е получила патент през 2001 г. Сега желанието на изпълнителния директор на Potential Difference Елиът Смол е да комерсиализира технологията.

"В момента си партнираме с производители, за да интегрираме технологията в различна потребителска електроника", споделя Смол. Един от тях е компанията Chargetek – производител на интегрални схеми, чиято разработка вече набира средства в сайта за финансиране на иновативни проекти Indiegogo.com.

Най-четени