Антарктида – новото Елдорадо за ловците на метеорити 23.11 | 11:59

Учени ще търсят там парчета от Луната!

От Георги Георгиев

Белгийски и японски учени ще обикалят ледените полета в Антарктида в кампания за събиране на метеорити с голямата надежда сред тях да има и парче от Луната, съобщава AFP.

Лунните метеорити носят ценна информация за 4,5 милиарда години еволюция на Слънчевата система и планетите. Със своите 14 милиона квадратни километра непокътнат лед Антарктида е като Елдорадо за ловците на метеорити, коментират учените, цитирани от БТА.

От стигащите до Земята метеорити две трети попадат на дъното на океана. Много от останалите, особено малките, трудно се виждат, особено в районите с буйна растителност. Южният полюс обаче осигурява идеални условия, в които върху белия лед се открояват и най-малките камъчета. Освен това Температурата и сухият въздух там помагат за запазването на ценните метеорити.

Учените от Свободния университет в Брюксел и фламандският му еквивалент, както и от Националния институт за полярни изследвания в Токио ще използват белгийската антарктическа база "Принцеса Елизабет" от началото на декември до средата на февруари.

Те ще обикалят ледените полета със скутери. При предишната подобна мисия през 2010 - 2011 г. бяха открити 218 метеорити с размер от до 15 см, от които поне три се оказаха много много редки.

Водещи

Най-четени