Батерия извлича енергия от разликата в солеността на водата 21.04 | 11:47

Новият продукт може да задоволи около 13 на сто от световните енергийни нужди

От Елена Кирилова

Учени създадоха батерия, която извлича и съхранява енергията, произведена от разликата в солената и сладката вода, там където водата от реките се влива в океаните, съобщава сайтът PsyOrg.com.

Според информация на American Chemical Society тя може а задоволява около 13 на сто от световните енергийни нужди.

Ий Куи и колегите му от Университета в Станфорд са вложили силите си в глобалните научни опити за разработването на възобновяеми източници на енергия, които да намалят използването на петрол и други традиционни горива, допринасящи за глобалното затопляне.

Екипът открил, че редуването на потока на речната и морската вода през батерията произвежда електричество и я зарежда. Освен това този процес може да бъде използван за премахването на солта от океанската вода с цел производството на питейна вода.

Учените смятат, че батерията има потенциал и може да се нареди до слънчевите, вятърните и другите възобновяеми източници на енергия, ето защо се опитват да модифицират батерията така, че да бъде по-удобна и използваема на практика.

Отдавна учените са наясно, че електроенергия може да бъде произвеждана благодарение на разликите в солеността на водата, но едва сега се фокусират върху създаването на по-практични начини за експлоатация на този потенциал.

Водещи

Най-четени