Бяло джудже направило на пух и прах астероид, после го погълнало 11.10 | 10:53

В спектъра на умиращата звезда е открита и много вода

От Антония Михайлова

Астрономи откриха край звезда – бяло джудже, раздробени останки от голям астероид, който се е състоял от каменисти породи и една трета от вода.

Това е първият случай на находката извън пределите на Слънчевата система на две ключови съставки за потенциално обитаеми планети – твърда повърхност и вода, се казва в статия, публикувана в сп. Science.

Засега на учените са известни около хиляда планети около други звезди. Освен планети газови гиганти са открити планети с твърда повърхност, подобни на Земята. Но учените нямат надеждни данни за химичния състав на планетите.

Джей Фарихи от Кеймбриджкия институт по астрономия и колегите му решили да изследват останките от планетни системи около бели джуджета – последния стадий от еволюцията на звездите, подобни на Слънцето.

Гравитацията на повърхността на тези свръхплътни "звездни остатъци" е толкова висока, че всички елементи, по-тежки от водород и хелий, веднага "потъват". Ако в спектъра на бялото джудже се открие присъствието на по-тежки елементи, това означава, че те постъпват отвън, от газово-праховия диск.

С помощта на спектрографа Cosmic Origins на космическия телескоп "Хъбъл" учените изучили спектъра на бялото джудже GD 61. Те открили признаци на присъствие на всички главни съставни елементи на каменисти породи, от които се е състоял праховият диск – алуминий, силиций, калций, желязо, магнезий, а също кислород. Кислородът се оказал толкова много, че неговото присъствие може да се обясни само с наличието на вода.

Според изчисленията на учените бялото джудже е превърнало в прах и отломки, а след това е погълнало астероид с диаметър от 90 до 500 километра, а водата в неговия състав е около 26%. Такова небесно тяло прилича на астероида Веста в Слънчевата система.

"Откриването на вода в големи астероиди сочи, че строителните елементи на потенциално обитаемите планети са съществували и може би все още съществуват в системата GD 61, а също вероятно при повечето подобни звезди. Нашите резултати показват, че в тази екзопланетна система може да има потенциално обитаеми планети", казва Фарихи, цитиран от РИА Новости.

Водещи

Най-четени