В Русия разработват космически кораб от ново поколение 12.04 | 14:46

Първият полет е насрочен за 2018 година

От Александър Бакалов

В Русия се разработва принципно нов космически кораб за междупланетни полети, съобщи по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката ръководителят на Роскосмос Владимир Поповкин, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По неговите думи вече е завършен техническият проект на ракетнокосмическата корпорация "Енергия". В скоро време ще  започне проектирането и създаването на експериментални установки. Срокът остава непроменен - през 2018 година трябва да се състои първият полет на новия кораб в безпилотен вариант.

Поповкин съобщи, че в момента се провежда поетапна модификация на пилотирания кораб "Союз", както научаваме от БТА.

"Ние направихме цифрова система за управление, модернизирахме системата за сближаване. Сега ни предстои да модернизираме системата за обезпечаване на жизнената среда и двигателната установка", заяви Поповкин.

За бъдещите междупланетни полети за пръв път се конструира в Русия компактна ядреноенергийна установка с мощност от 1000 киловата с двигатели на електрореактивна тяга. Това е установка от мегаватен клас, която ще открие съвършено нови възможности за овладяването на космоса.

Според Поповкин руските учени са изправени пред два проблема - какъв да бъде самият реактор на новите двигатели и каква да бъде системата за охлаждане.

Опитен образец на ядрената енергодвигателна установка с мощност около 250 киловата трябва да бъде конструиран до 2018 година, заяви Поповкин.

Водещи

Най-четени