В строителството навлизат нанотехнологиите 30.05 | 13:05

VI научна конференция "Архитектура, строителство съвременност" се провежда във Варна

От Кремена Бедерева

В момента в строителството навлизат нанотехнологиите и интелигентните материали. Това коментира председателят на Научно-техническия съюз по строителство в България акад. Ячко Иванов преди началото на VI научна конференция "Архитектура, строителство съвременност", която се провежда край Варна.

По думите му интелигентните материали реагират на различно външно въздействие, като например промяна на температурата, и след края на въздействието материалът се възстановява. Той посочи, че това се дължи на достиженията на химията и нанотехнологиите.

В света при строителните материали се работи и върху самовъзстановяващ се бетон, каза още акад. Иванов. По думите му при поява на пукнатини материалът успява да възстанови структурата си или след вкарването на определени елементи, или чрез бактерии.

Във форума участват представители на 8 страни и общо 17 университета. За първи път в него ще се включат и представители от Тайланд и Азербайджан.

Сред основните теми на разискванията ще е устойчивата архитектура, която е задължителен елемент при съвременното строителство, енергийната ефективност, антисеизмичното строителство и др.

Водещи

Най-четени