Вече има противозачатъчен имплант с дистанционно 07.07 | 10:59

Създадоха микрочип, който може да бъде активиран и деактивиран с едно натискане на копчето

От Антония Михайлова

Край на пропуснатото хапче срещу зачеване. Вече има имплант, който ще се грижи жената да получи необходимата доза противозачатъчно. Новият микрочип може да се включва и изключва според необходимостта, а срокът на действие на устройството е 16 години.

Иновацията е разработена от компанията MicroCHIPS от Легсингтън, щата Масачузетс. Доклиничните му тестове ще бъдат проведени следващата година и изобретателите разчитат, че чипът ще излезе на пазара през 2018 година.

Размерите на устройството са 20 x 20 x 7 мм. То може да се имплантира под кожата в района на бедрата, ръцете или корема. При включване микрочипът изпуска левоноргестрел (активна съставка на много хормонални контрацептиви).

В устройството има малки резервоарчета, съдържащи левоноргестрел. Запасите от хормона са предвидени за непрекъснато използване на импланта в продължение на 16 години.

Резервоарчетата са херметично затворени с клапани от титан и платина. Слаб електрически разряд от вътрешния акумулатор временно ги отваря, като изпуска малка доза от противозачатъчния хормон.

Идеята за новото устройство възникнала преди две години, когато Бил Гейтс и колегите му посетили лабораторията на Робърт Лангер в Масачузетския технологичен институт. Гейтс попитал Лагер не може ли да се създаде противозачатъчен имплант, който да бъде включван и изключван по желание на жената.

Лангер стигнал до извода, че технологията за контрол на микрочипове, създадена от него и колегите му през 90-те години, може да се приложи за създаването на подобен контрацептив. Изобретателите разчитат, че устройството им ще помогне на много жени да контролират по-добре процеса на зачеването на дете.

Водещи

Най-четени