Газове обвиват планети отвъд Слънчевата система 13.01 | 11:35

Чуждите светове са се формирали малко след раждането на тяхната звезда

От Антония Михайлова

Газове обвиват новооткрити екзопланети в Млечния път, установиха учени. Тези екзопланети са няколко пъти по-големи от Земята, съобщава Science Daily.

"Това означава, че планетите са формирани малко след раждането на тяхната звезда, докато газообразният й диск все още е около нея – казва експертът по физика и астрономия от Северозападния университет Йорам Литуик. – Смята се, че Земята се е формирала по-късно, след изчезването на газообразния диск."

Изследването на планети извън Слънчевата система увеличава познанията на учените за екзопланетите, които са по-големи от Земята, но по-малки от Нептун. Това е така, защото, след като масата и размерите им станат известни, може да се определи плътността им, а следователно и съставът им.

За да изследват масата на планети, открити с помощта на космическия телескоп "Кеплер" на НАСА, Литуик и колегата му Сам Хадън използвали т.нар. транзитен метод, който се изразява в наблюдения на колебания в яркостта на звезда, когато орбитата на една от планетите й премине пред нея.

Учените установили, че планети, чиито размери са два-три пъти по-големи от тези на Земята, са със съвсем малка плътност, а това свидетелства, че са обвити с газ. Планети, които са с по-малки размери от техните, пък са с далеч по-голяма плътност – по-плътни са от скала.

Те са сходни по плътност със Земята или по-плътни от нея. Резултатите от изследването са представени на годишната конференция на Американското астрономическо дружество във Вашингтон, информира БТА.

Водещи

Най-четени