Галактика Far, Far Away 24.10 | 12:36

Ще рече толкова далече, че чак е близо до Големия взрив

От Антония Михайлова

Нашата Вселена не престава да ни удивлява и да ни поднася нови и нови изненади. Тъкмо си мислим, че аха-аха сме видели всичко в нея, и се появява ново откритие, което да ни покаже колко сме далеч от истината.

Така доскоро смятахме, че няма по-далечни галактики тези, които вече сме видели. И ето че сега "Хъбъл" е открил най-отдалечената и най-древна галактика (засега, разбира се). Разстоянието до която е потвърдено със спектроскопични методи.

В момента ние я виждаме такава, каквато тя е била само 700 милиона години след Големия взрив, съобщава сп. Nature.

Стивън Финкелщайн от Тексаския университет в Остин и неговите колеги са използвали данните от инфрачервения спектрограф на 10-метровия телескоп Кек и тези от орбиталния телескоп "Хъбъл", за да определят т.нар. червено отместване и разстоянието до 43 галактики - кандидати за най-далечните.

Те бяха определени по проекта CANDELS. Една от тях бе галактиката z8_GND_5296. Изследванията показват, че сега ние я виждаме такава, каквато е била 700 милиона години след Големия взрив. Досега астрономите са откривали две свръхдревни галактики - UDFy-38135539 с червено отместване 10,3, което съответства на 600 милиона години след Големия взрив, а също галактиката MACS 1149-JD с отместване 9,6.

Данните и за двете обаче бяха получени чрез косвени измервания. При по-точно измерване бе установено, че z8_GND_5296 е с червено отместване не повече от 7,215, заради което тя бе обявена за най-древната и отдалечена от Земята.

Галактиката се отличава и с рекордно голяма "производителност" - количеството на звездите, които се образуват в нея, съответстват на 330 слънчеви маси на година. А това е около 100 пъти повече, отколкото в Млечния път, пояснява БТА.

Водещи

Най-четени