Готварска техника от бъдещето 22.01 | 15:18

Забравете стария си котлон. Електромагнитна индукция е най-ефективният начин за готвене

От Кремена Бедерева

Живеем в XXІ век, а много домакинства все още готвят на открит огън по общо-взето същия начин, по който са го правели и пещерните хора. Допотопните ни електрически котлони също не са особено напредничави в техническо отношение.

Шансът най-сетне да се сдобиете с кухня от бъдещето обаче вече е тук и се нарича електромагнитна индукция, както научаваме от Gizmodo.

Физическото явление е открито от Майкъл Фарадей още през 1831 година, но той надали е предполагал, че това ще се окаже най-ефективният метод, за да си подгреете тигана.

Без да навлизаме в излишни сухарски обяснения, ще отбележим, че електромагнитна индукция е най-енергоспестяващият метод за готвене, просто защото генерира топлина единствено в поставения на футуристичния котлон съд, но не и във въздуха край него.

Идеята е, че споменатият футуристичен котлон нагрява електропроводим съд, като изпраща през него електромагнитен поток, който ядосва молекулите на съда и тяхното съпротивление създава ефект, наречен токове на Фуко. Именно тези токове генерират топлина.

Тази технология дава възможност за крайно прецизно определяне на температурата, до която да се нагрее съответният съд. Спокойно можем да кажем, че готвенето е на път да се превърне в точна наука.

Освен това, няма шанс невнимателният готвач да си изгори ръката върху горещия котлон, просто защото котлонът не е горещ. Което не му пречи да подгрее съда до желаната температура между 20 и 50% по-бързо от стандартния електрически или газов котлон.

Има само един незначителен проблем. Въпреки че е ужасно икономичен, един котлон, базиран на електромагнитната индукция няма да изплати вложените в него средства особено бързо, защото струва между 2000 и 4000 долара.

Водещи

Най-четени