Две компании обединяват усилия заради минисовалката Dream Chaser 10.10 | 14:58

Многоцелевият космически кораб "прелетя" покрай финансовата подкрепа на НАСА

От Антония Михайлова

Многоцелевият космически кораб Dream Chaser "прелетя" покрай финансовата подкрепа на НАСА – вместо него бяха избрани перспективните кораби Dragon V2 и CST-100. Но разработчиците все още лелеят надежди за реализиране на своята мечта.

Нова възможност за Sierra Nevada (създателя на кораба) може да стане сътрудничеството с компанията Stratolaunch. Тя е основана от предприемача Пол Алън и се специализира в доставката на космически товари.

В Stratolaunch са разработили система за пускане на ниска околоземна орбита, част от която може да стане корабът Dream Chaser. Тази система съчетава в себе си огромен самолет носител Stratolaunch и самия многоцелеви кораб. Размахът на крилата на "въздушния самолетносач" може да достигне 117 метра. Летящата стартова площадка ще получи шест двигателя на Boeing 747.

Миниатюрната совалка Dream Chaser се разработва за доставка на товари на ниска околоземна орбита. В пътнически вариант тя трябва да взема на борда си до седем души. Смяташе се, че апаратът ще се извежда на орбита с ракета носител "Атлас 5".

След изпълнение на задачата корабът трябва да кацне като обикновен самолет.

Новата концепция според нейните идейни вдъхновители ще позволи да се изпълнява широк спектър космически задачи за 24 часа. На борда на кораба може да се поместят трима астронавти.

Изпитанията на самолета носител в Stratolaunch се планират за 2016 година, а първият космически старт би трябвало да се осъществи през 2017–2018 година.

Водещи

Най-четени