Едуин Хъбъл и Млечният път 30.12 | 12:49

Американският астроном прави едно от най-революционните открития

От Стоян Николов

На 30 декември 1924 година Едуин Хъбъл публикува теорията си за съществуването на други галактики, освен Млечния път. Хипотезата му променя разбиранията на физиците за Вселената, нейните параметри и астрономията като цяло.

Дотогава учените смятали, че всички небесни тела се намират в нашата галактика. Това разбиране не е променено от хилядолетия, от времето, по което древните шумери и египтяни създали най-ранните теории за Вселената.

Първите наблюдения на Млечния път с телескоп са дело на Галилео Галилей, който през 1610 година открива, че галактиката е съставена от милиони звезди. Близо век и половина по-късно Томас Райт публикува труда си "Оригинална теория или нова хипотеза за Вселената", където описва галактиката като въртящо се тяло, състоящо се от много звезди, свързани една с друга чрез гравитационни сили.

Следващата голяма стъпка в развитието на астрономията е дело именно на Едуин Хъбъл, който прави детайлни изследвания на Вселената, използвайки телескопа "Хукър", най-мощният в началото на ХХ век.

Той открива цефеиди ("жълти" звезди, свръхгиганти с размери до 15 пъти по-големи от този на Слънцето), разположени в няколко спираловидни мъглявини, намиращи се извън Млечния път.

След няколко години спорове в научните среди, Хъбъл доказва теорията си, използвайки дължината на Млечния път като изходна точка. Голяма част от достиженията на съвременната астрономия се дължат на неговото откритие.

Водещи

Най-четени