Ерата на гениалните учени е свършила? 31.01 | 21:41

Да не чакаме новите Айнщайн, Нютон и Дарвин, ни съветва психологът Дийн Саймънтън

От Георги Георгиев

Проф. Дийн Кейт Саймънтън, психолог от университета в Калифорния, публикува противоречива и широко коментирана статия в сп. Nature, в която авторът изказва тезата, че е много невероятно в бъдеще да се роди втори Айнщайн, Нютон, Дарвин или друг гениален учен, насочвал хода на науката (и историята).

Основната причината за това е, че човечеството вече е открило всички основни идеи, които показват как функционира природата, смята Саймънтън. Според него всяка важна научна разработка оттук нататък просто ще добавя по малко върху купчината знания, които сме натрупали през вековете.

Мнението на психолога предизвика вълна от коментари както в научния свят, така и извън него. Една от основните критики към изложената теза е, че ако вече не се раждат гениални учени от ранга на Айнщайн, то развитието на човешката цивилизация ще навлезе в рецесия, тъй като няма да има кой да погледне нещата под нов ъгъл и да ни открие скрити за момента области на реалността.

Самият Саймънтън, който изучава живота и делото на научните гений в продължение на 30 години, пише в статията си, че се надява да не е прав в оценката си, макар че вярва, че е. Психологът е на мнение, че за съжаление последните няколко десетилетия доказват тезата му.

Макар че модерната наука е създадена от общите усилия на не един или двама брилянтни учени от 20-те години насам не се е родил гений, който да промени възгледите ни за света така, както го е направил за последно Алберт Айнщайн.

Другата основна предпоставка за липсата на нов Нютон или Дарвин, е начинът, по който се гради модерната наука. Днес откритията в т.нар. голяма наука се правят от екипи от стотици учени (като екипа на ЦЕРН, открил бозона на Хигс), а не от един или двама "самотни вълка", които работят в изолация и правят епохални пробиви.

Макар че по този начин се обединяват общите знания на мнозина, то често работата на отделния учен се ограничава от общия курс на групата. Така колкото и да е гениален, той не притежава свободата да погледне нещата под нов ъгъл и да направи откритие.

Най-четени