Животните с по-големи мозъци оцеляват по-дълго 22.07 | 10:51

Размерите на мозъка се оказват ключови за способността на малките бозайници да оцелеят

От Георги Георгиев

Каква е връзката между способността на даден бозайник да оцелее и размерите на мозъка му? На този въпрос се е опитал да отговори биологът Ерик Абелсън от Университета в Станфорд. Той проучил връзката между възможностите за оцеляване на различните видове във времето и големината на мозъците им като процент от общата им телесна маса.

В резултат ученият открил тенденция, според която малките бозайници със сравнително големи мозъци оцеляват в по-дълги периоди в сравнение с видовете с подобни размери, но с по-малки мозъци.

По времето, в което Абелсън провежда изследването си, трима учени от Университета в Сидни открили отделно от него, че земноводните, птиците и влечугите с по-големи мозъци оцелявали по-дълго от видовете с по-малък мозъчен капацитет, ако бъдели пуснати в неестествена за тях среда.

И двете проучвания са част от серия инициативи, чиято цел е да разгледат факторите, които допринасят за успеха на биологичните видове, както и факторите, които водят до изчезването им. Подобни изследвания ще помогнат на учените да разберат кои от видовете, населяващи Земята сега, са изложени на по-голяма опасност от изчезване. Днес все повече животни губят естествените си местообитания поради човешката дейност и климатичните промени. От своя страна природозащитниците ще разберат кои са местообитанията, които биха позволили на застрашените видове да оцелеят.

Изследването на Абелсън показало, че макар че са по-приспособени, бозайниците с големи мозъци все пак зависят от определени условия, за да оцелеят. Той проучил две групи от животни – едната населявала планетата отпреди 40 млн. години до наши дни, докато другата се появила в т.нар. съвременна епоха. Половината от видовете от първата група вече били изчезнали.

Оказало се, че при бозайниците с тегло на тялото под 10 кг, големината на мозъците била важен фактор за оцеляването им. Абелсън открил, че по-голяма част от бозайниците с големи мозъци от първата група успявали да надживеят тези с по-малки мозъци. При съвременните видове пък се оказвало, че по-"умните" бозайници попадали по-рядко в списъците на застрашените от изчезване видове.

При животните с тегло над 10 кг размерът на мозъка изглежда не играел толкова голямо влияние. Тук по-силно влияние оказвали други фактори като по-дългата бременност, по-малкото поколение и нуждата от повече храна.

Водещи

Най-четени